12 November, 2019

Proffs på Husvagnar och tillbehör

Populära resmål för husvagnscamparen

Dela gärna med er av tips och egna berättelser

 Ta Husvagnen Båtvägen

Jag tänkte berätta om ett tips som kan kännas lite annorlunda. Ta husvagnen längs Dalslands kanal.

Så här beskriver man kanalen på den egna hemsidan

Dalslands kanal består av ett pärlband av stora och små sjöar, vikar, fjordar och bi-leder som binds samman av ca 12 km grävd/sprängd kanal. Sjösystemets totala längd är ca 250 km och sträcker sig från Vänerns västra sida, passerar upp igenom landskapet Dalsland, vidare in i landskapet Värmland, upp emot norska gränsen och in i Norge. I sjösystemet finns 31 slussar fördelade på 17 slusstationer. Fallhöjden är totalt 66 meter. Kanalen anses vara en av de vackraste vattenvägarna i Europa.”

Ja ja, med båt ja tänker du, men jag lovar att det är en fantastisk resa med husvagnen också. Du ser till att välja vägar nära vattnet, stannar till vid slussarna och tittar på när båtar i alla storlekar med blandat resultat tar sig genom slussarna. Du passar på att njuta av faciliteterna som annars erbjuds båtfolket.

Jag har tillbringat mina barndoms somrar i Lennartsfors, där slussarna mellan Stora Lee och Lelången finns. Som barn älskade jag att åka eller gå till kanalen för att titta på alla båtar som slussade. När jag blev lite äldre förstod jag snart att de som kört båten genom ett trettiotal slussar inte alltid höll sams. Dålig stämning var inte ovanligt att känna mellan slussarna i Lennartsfors på den tiden, en och annan båtshake kom farande genom luften och jag lovar, jag har sett åtminstone två kvinnor som, av någon anledning, mönstrade av båten de kom med. Så är det inte att åka husvagn.

Mina minnen från Dalslands Kanal är många, både sjövägen, per moppe, bil och husvagn. Därför vågar jag rekommendera dig att med hjälp av kartan hitta en bra väg med Dalands Kanal som ledstjärna.

 Jag vill påstå att denna del av Sverige är den mest sjörika vi har. Kolla på kartan så ser du vilka möjligheter som erbjuds när du kommer med din husvagn.

Vattenvägen börjar vid Köpmannebro, sedan tar man sig vidare in i landet, förbi Dals Långed och Bengtsfors till Gustavsfors och vidare upp i Värmland till Årjäng. Sen åker du ner till Lennartsfors

(2 mil)

 De oupptäckta, spännande och fräscha semestermålen blir, som du kanske märker, färre och färre. Speciellt svårt brukar det vara att finna sådana som intresserar hela familjen. Den här delen av Sverige är värd en resa i lugn och ro.

Jag tänker inte ta rollen som ciceron. Jag vill bara locka dig till en resa som bland annat kommer till min bardomsplats Lennartsfors. I Lennartsfors tillverkades förut ränesnurran Original Odhner, en del av Facit. Det finns fortfarande en fungerande kraftstation som hämtar vattenkraft ur fallet från Stora Lee till Lelången.

Wikipedia beskriver Lenartsfors så här http://sv.wikipedia.org/wiki/Lennartsfors  Den kändaste personen som kommer från Lennartsfors är Thomas Wassberg. Hans hjärta klappar fortfarande för Lennartsfors och alla som hör den numera, jämtlänningen Thomas prata, kan inte missa hans breda värmlandsdialekt.

 

Ta hjälp av kanalens egen hemsida http://www.dalslandskanal.se/ Här får du veta mycket om de olika resmålen längs vägen.

Det finns mycket kultur att uppleva i området. I Bengtsfors finns bland annat Kulturnätet http://www.kulturnatet.bengtsfors.se/ Bara för att ta ett exempel.

Sveriges enda Akvedukt finns i Håverud (nära Vänern och Köpmannebro) En akvedukt är där landsväg, järnväg och vattenväg korsas. Där måste du stanna, det är något som måste upplevas.

Det finns många utsiktsplatser efter vägen, fyll kameran med minnen, jag tänker numera på många megabyte så att du kan ta många bilder.

Jag lovar att återkomma med några ytterligare tips kring Dalslands Kanal.

Hoppas att jag väckt en tanke hos dig om att     Ta Husvagnen Båtvägen

 Har du tips som du vill dela med läsarna på denna sida skicka dom till tips@provs.se gärna med några bilder så publicerar vi den som härliga restips.

Trevlig resa önskar

Lasse

 

HÄRLIGA HUSVAGN

 

Många ord som förknippas med husvagnen

 

·         Frihet

·         Flexibilitet

·         Bostad på jobborten

·         Mångårig vänskap

·         Fantastiska reseminnen och upplevelser

Mycket positivt sägs om husvagnslivet. Vi vill påstå att det finns en husvagn för alla.

Husvagnen genomgår en ständig utveckling. Värmen är komfortabel året om.

Toaletter känns som hemma, det finns oftast dusch med varmvatten. Rymlig kyl och bra spis är viktiga delar av inredningen. När det gäller sängar finns det ”långbäddar” eller dubbelbäddar lika naturligt som barmkammarsängar. Som sagt det finns en husvagn för alla.

 Intresset för husvagnar ökar varje år och inte minst ser man det stora besöksantalet på våra husvagnsmässor och utställningar, runt om i landet.

Våra krav och behov ändras flera gånger under livet, därför vill vi alltid titta på andra modeller, nya funktioner och ny utrustning.

Vår ambition är att alltid ha ett varierande utbud av vagnar för dig och vi tar gärna på oss uppdraget att leta efter just din drömvagn. Vi vill också kunna leverera en mängd tillbehör som gör ditt husvagnsliv enklare och bekvämare.

 

Widgetized Sidebar

This panel is active and ready for you to add some widgets via the WP Admin